U toku priprema za obeležavanje treće decenije postojanja Centra za ženske studije, odlučile smo da u potpunosti digitalizujemo arhivu Ženskih studija, akademskog časopisa koji je pokrenut u prvim godinama rada naše organizacije. Ovog petka objavljujemo četvrti broj časopisa Ženske studije, koji je izdat 1996. godine.

Časopis je izlazio sedam godina, od 1995. do 2002. godine, tri puta godišnje. Objavljeno je ukupno 15 brojeva, koji će od sada biti dostupni i u skeniranoj verziji. U narednih nekoliko nedelja pratite naš sajt i naše profile na društvenim mrežama Facebook i Instagram, jer ćemo svakoga petka objavljivati po jedan broj, odnosno, dvobroj, u okviru akcije Teorijski petak.

biblioteka1

U četvrtom broju časopisa Ženske studije, čija je tema U spomen Žilu Delezu, možete pročitati tekstove Dubravke Ugrešić, Renate Salecl, Branke Arsić, Žila Deleza, Žila Deleza/Feliksa Gatarija, Rozi Brajdoti, Novice Milić, Sente Tromel-Plot, Svenke Savić, Vladislave Gordić i Biljane Dojčinović-Nešić.

Iz Uvodnika Branke Arsić, urednice ovog temata, izdvajamo:

Delez svakako nije trčao našim trčanjem. Njegova filozofija trčala je svom snagom, i dva puta brže od svoje snage, da bi se, velikom brzinom, kretala ostajući u mestu. Drugim rečima, Delez je pokušao da od filozofije načini brzinu i kretanje brzine; pokušao je da od filozofije načini događaj. Događaj nije ono što se pojavljuje, događaj je u unutrašnjosti onoga što se pojavilo. Na taj način je Delez čitao filozofiju i njenu istoriju. Pokušao je da u njoj otkrije različite signale i upozorenja, ono što se mora razumeti, hteti i predstaviti u načinu njenog pojavljivanja. Delez je tako, razumevajući čisto izraženo filozofije, filozofiju kao događaj, učinio pokušaj da ono što je skriveno u unutrašnjosti, izroni na površinu, da od filozofskog mišljenja načini površinski efekat, da pojmove koje filozofija proizvodi dovede do stanja preleta, tj. do stanja beskonačnosti pojma, stanja u kome bi se potraga za malo reda “da bismo se zaštitili od haosa” konačno mogla obustaviti. Ali ne tako što bismo konačno došli do uređenog reda, nego tako što bismo otkrili red nereda, haosmos, dakle, jedan “komponovani haos – ni predviđen ni unapred zamišljen”, koji nije drugo do beskonačna igra smisla i besmisla. Igra postajanja.

Četvrti broj digitalizovanog izdanja časopisa Ženske studije je dostupan na ovom linku.

 

Digitalizaciju časopisa Ženske studije je omogućio Rekonstrukcija ženski fond, a objavljivanje svih brojeva časopisa, u okviru Teorijskog petka, podržano je u sklopu projekta ACT – za aktivno građanstvo, uz podršku SDC/Građanske inicijative.